Despre noi
Servicii
Legislatie
Normativ instalatii gaze
Intrebari si raspunsuri
Locuri de munca
Contact

Instalatii de gaze si incalzire pentru apartamente de bloc:

Una din cele mai importante investitii pe termen mediu, in scurt timp investitia se amortizeaza si beneficiezi de un confort sport.

Instalatii gaze pentru case, vile, cabane:

Daca pentru un apartament instalatia de gaze si incalzire se poate considera un plus de confort si nu o necesitate, pentru case devine o necesitate. Indiferent daca doriti renominalizarea consumatorilor de gaze sau o instalatie noua apelati cu incredere la specialistii nostri.

colortuning.ro - inscriptionari si colantari in bucuresti




Cosul de fum

Cosul de fum

Acesta se construieste in interiorul sau exteriorul cladirii.
Daca se prevad cladiri absolut independente pentru centrale termice, cosul se construieste la distanta de cladire pe fundatie independenta, astfel incat tasarile inegale ale terenului sa nu prejudicieze constructia.
Forma sectiunii de trecere a gazelor de ardere poate fi circulara, patrata sau dreptunghiulara. In cazul in care sectiunea este dreptunghiulara, se impune ca raportul laturilor a/b = 0,7. Cea mai larga raspandire o au cosurile de zidarie de caramida sau beton, solutie obligatorie pentru cazul inglobarii acestora in constructie. Se pot folosi si cosuri de fum metalice, numai la centralele termice din constructii independente, cu precadere la centralele termice provizorii.

Cosurile de fum inglobate in constructie nu trebuie sa aiba pereti comuni cu incaperile principale, cu camarile sau camerele frigorifice. De asemenea, cosurile de fum din interiorul cladirilor se vor amplasa astfel incat nici una dintre laturile lor sa nu fie inclusa in vreun perete exterior al cladirii. Daca solutia nu este posibila, se vor lua masuri constructive pentru evitarea aparitiei condensului.
Inaltimea cosului de fum se va stabili pe baza de calcul, tinand seama de necesitatile functionale ale cazanelor, de prevederile normelor in vigoare cu privire la concentratiile limita de noxe, admisibile in zona, precum si de situatia cladirilor din zona (amplasarea in raport cu directia vantului dominant, distanta fata de centrala termica, regimul de inaltime al cladirilor). La centralele termice functionand cu combustbil solid se va analiza necesitatea prevederii de dispozitive de retinere, pentru a nu se depasi concentratia admisibila de impuritati in zona invecinata.

Cosul de fum va depasi cu minimum 500 mm coama acoperisului, respectiv parapetul terasei caldirii in care se afla. Daca terasa nu are parapet, cosul de fum va depasi terasa cu minimum 1 000 mm.
Cosurile de fum se executa si se izoleaza termic fata de elementele constructiei, conform prevederilor STAS 6793 si ale celorlalte prescriptii tehnice care reglementeaza acest domeniu, astfel incat sa nu conduca la incendierea partilor combustibile sau la reducerea rezistentei celor incombustibile.

In cazul tirajului natural se admite racordarea mai multor cazane la acelasi cos de fum necompartimentat, cu conditia ca sectiunea utila sa nu depaseasca 2 m². cand sectiunea rezulta mai mare de 2 m² se va recurge la compartimentarea cosului, de regula pe toata inaltimea lui, prevazandu-se canale de fum orizontale separate pentru fiecare compartiment al cosului. Numai in cazul imposibilitatii realizarii unui cos cu doua compartimente se admite prevederea a doua cosuri separate.

Cosurile de fum din interiorul cladirilor se vor samota pe ˜ 10 m din inaltimea lor: pe restul inaltimii se vor captusi cu caramida obisnuita, astfel incat sectiunea interioara a cosurilor sa ramana constanta, dar fara sa se impiedice dilatarea libera a captuselii de samota.

Captusirea interioara a cosului cu zidarie din caramida refractara este necesara pentru temperaturi ale gazelor arse care depasesc 100°C. Pentru temperaturi pana la 200°C, captusirea poate fi facuta numai pe 1/3 din inaltimea cosului, iar pentru temperaturi pana la 300°C pe 1/2 din inaltime. Intre zidaria refractara si cea de rezistenta se lasa un gol de dilatare de ˜ 50 mm. Daca temperatura gazelor depaseste 300°C, captusirea se face pe intreaga inaltime a cosului, iar golul de dilatare de 60-150 mm se umple cu diatomit, zgura sau nisip.
Cosurile metalice pentru tiraj natural se izoleaza termic la exterior cu pasla din vata minerala, protejata contra intemperiilor cu o imbracaminte din tabla subtire.