Despre noi
Servicii
Legislatie
Normativ instalatii gaze
Intrebari si raspunsuri
Locuri de munca
Contact

Instalatii de gaze si incalzire pentru apartamente de bloc:

Una din cele mai importante investitii pe termen mediu, in scurt timp investitia se amortizeaza si beneficiezi de un confort sport.

Instalatii gaze pentru case, vile, cabane:

Daca pentru un apartament instalatia de gaze si incalzire se poate considera un plus de confort si nu o necesitate, pentru case devine o necesitate. Indiferent daca doriti renominalizarea consumatorilor de gaze sau o instalatie noua apelati cu incredere la specialistii nostri.

colortuning.ro - inscriptionari si colantari in bucuresti




Ordin nr. 42 din 27 ianuarie 2004 - abrogat; inlocuit de Ordin 610 din 19 08 2004

ORD nr. 042 publicatã în M.Of. nr. 082 din data: 01/30/2004

Prescurtarea legii: OMECO42/2004

Titlul actului normativ: Ordin nr. 42 din 27 ianuarie 2004 pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au îndeplinit pâna la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 82 din 30 ianuarie 2004

Emitent: MECom

Republicatã:

Ministerul Economiei si Comertului
Ordin nr. 42
din 27 ianuarie 2004
pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au îndeplinit pâna la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 82 din 30 ianuarie 2004


În aplicarea Hotarârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002,
în temeiul Hotarârii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 7 iulie 2003, cu modificarile ulterioare,
având în vedere referatul de aprobare prezentat,

ministrul economiei si comertului emite prezentul ordin.

Art. 1. - Începând cu data emiterii prezentului ordin se aproba Procedura privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au îndeplinit pâna la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003.
Art. 2. - Procedura specificata la art. 1 este cuprinsa în anexa la prezentul ordin si are ca obiectiv crearea conditiilor privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune, a cazanelor consumatoare de combustibil gazos, combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), aflate în functiune fara autorizatie de functionare pâna la data de 1 februarie 2004. Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3. - Aplicarea prescriptiilor tehnice ISCIR si a prezentei proceduri este obligatorie pentru toti detinatorii si utilizatorii care exploateaza cazanele de apa calda si abur de joasa presiune identificate mai sus si care pâna în prezent nu au respectat reglementarile tehnice specificate, în vederea asigurarii protectiei cetatenilor, a mediului înconjurator si a proprietatii. Termenul pentru ducerea la îndeplinire a dispozitiilor prezentului ordin este 1 septembrie 2004.
Art. 4. - Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR, prin personalul tehnic de specialitate, va supraveghea modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin în cazul cazanelor identificate la art. 2.
Art. 5. - Inspectiile teritoriale ISCIR vor întocmi la data de 1 septembrie 2004 un raport privind modul în care au fost respectate si îndeplinite prezentele dispozitii, document pe care îl vor înainta spre analiza organului ierarhic superior.
Art. 6. - Detinatorii si utilizatorii cazanelor specificate la art. 2, care nu vor respecta procedura identificata la art. 1 si termenul de ducere la îndeplinire a acesteia, vor fi sanctionati de catre organele abilitate, conform dispozitiilor legale.
Art. 7. - Conducatorii institutiilor publice care detin si utilizeaza cazane de tipul celor specificate la art. 2, fara respectarea procedurii si a termenului de ducere la îndeplinire a acesteia, vor putea fi destituiti în conditiile legii, la propunerea ministrului economiei si comertului.
Art. 8. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei si comertului,
Dan Ioan Popescu

Bucuresti, 27 ianuarie 2004.
Nr. 42.

ANEXA
Procedura
privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au îndeplinit pâna la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003
CAPITOLUL 1
Dispozitii generale

1.1. Cerintele tehnice obligatorii pe care trebuie sa le îndeplineasca cazanele consumatoare de combustibil gazos, lichid si solid pentru a fi autorizata exploatarea lor de catre utilizatorii finali sunt stabilite prin Prescriptia tehnica ISCIR PT A1-2002 "Cerinte tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi", aprobata prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 397/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674 din 11 septembrie 2002, si Prescriptia tehnica ISCIR PT C9-2003, editia 1, "Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, instalarea, exploatarea, verificarea tehnica si repararea cazanelor de apa calda si a cazanelor de abur de joasa presiune", aprobata prin Ordinul ministrului economiei si comertului nr. 310/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 917 din 20 decembrie 2003.
1.2. Prezenta procedura are ca obiectiv crearea conditiilor privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune aflate în functiune fara autorizatie de functionare pâna la data de 1 februarie 2004.
1.3. Aplicarea prescriptiilor tehnice ISCIR si a prezentei proceduri este obligatorie pentru toti proprietarii, detinatorii si utilizatorii care exploateaza cazane de apa calda si abur de joasa presiune, care pâna în prezent nu au respectat reglementarile tehnice specificate, în vederea asigurarii protectiei cetatenilor, a mediului înconjurator si a proprietatii.

CAPITOLUL 2
Domeniu de aplicare

Prezenta procedura se va aplica cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care functioneaza pe combustibil gazos, combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), identificate conform tabelului de mai jos:

-------------------------------------------------------------------------------
Tipul combustibilului Puterea Codul procedurii
-------------------------------------------------------------------------------
Gaz P <= 70 kW P I G
Gaz 70 kW < P <= 300 kW P II G
Gaz P > 300 kW P III G
Lichid/Solid P <= 70 kW P I L/S
Lichid/Solid 70 kW < P <= 300 kW P II L/S
Lichid/Solid P > 300 kW P III L/S
-------------------------------------------------------------------------------

CAPITOLUL 3
Conditii de autorizare

3.1. În mod obligatoriu, cazanele de apa calda si abur de joasa presiune care functioneaza pe combustibil gazos (gaze naturale, GPL), combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), fara placa de timbru, fara documentatia tehnica de constructie sau mai vechi de 12 ani, vor fi supuse unei investigatii tehnice efectuate de catre agenti economici autorizati de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), în vederea retimbrarii, reconstituirii documentatiei tehnice si stabilirii conditiilor de functionare în siguranta.

P I G

3.2. Pentru cazanele cu functionare pe combustibil gazos cu puteri mai mici de 70 kW, în vederea autorizarii, detinatorul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul instalatiei avizat de un instalator autorizat de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, în cazul combustibilului gazos - gaze naturale, sau de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) ori de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), în cazul combustibilului gazos - GPL;
b) sa aiba încheiat un contract de service cu un agent economic autorizat de catre ISCIR pentru:
b.1) cazul în care contractul se va încheia dupa aparitia prezentei proceduri - agentul economic care încheie contractul de service trebuie sa fie autorizat de catre ISCIR pentru activitatile urmatoare:
- verificare tehnica periodica (VTP/AF);
- punere în functiune cel putin pentru un tip de cazan (PIF);
- service/reparatii cel putin pentru un tip de cazan;
b.2) cazul în care detinatorii/utilizatorii care la data aparitiei prezentei proceduri au încheiat un contract de service cu un agent economic, autorizat de catre ISCIR pentru service, care nu are autorizatia ISCIR pentru a efectua verificarea tehnica periodica VTP/AF - acestia sau agentul economic se vor adresa unui alt agent economic autorizat de ISCIR pentru efectuarea verificarii tehnice periodice VTP/AF în vederea obtinerii autorizarii de functionare.
Agentul economic autorizat pentru verificarea tehnica periodica (VTP) va efectua toate verificarile prevazute de Prescriptia tehnica ISCIR PT A1-2002, indiferent de provenienta echipamentului.
Avizarea rapoartelor de verificare la punerea în functiune si ulterior la verificarile tehnice periodice se va efectua de catre agenti economici autorizati de ISCIR pentru verificari tehnice periodice (VTP) si autorizari de functionare (AF).
În cazul în care se monteaza în aceeasi incinta mai multe aparate cu puteri mai mici de 70 kW, dar a caror putere însumata depaseste 70 kW, autorizarea initiala de functionare si verificarea tehnica periodica se vor efectua de ISCIR prin avizarea rapoartelor de verificare. Avizarea rapoartelor de verificare se va face cu sau fara participarea ISCIR la verificari, încercari si probe.

P II G

3.3. Pentru cazanele de apa calda sau abur de joasa presiune cu functionare pe combustibil gazos cu puteri cuprinse între 70 kW si 300 kW, în vederea autorizarii, proprietarul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul centralei termice, inclusiv schema termomecanica si conditii referitoare la personalul de exploatare, avizat de un instalator autorizat de MLPTL (MLPAT);
b) sa aiba încheiat un contract de service cu un agent economic autorizat de catre ISCIR pentru:
b.1) cazul în care contractul se va încheia dupa aparitia prezentei proceduri - agentul economic care încheie contractul de service trebuie sa fie autorizat de catre ISCIR pentru activitatile urmatoare:
- verificare tehnica periodica (VTP/AF);
- punere în functiune cel putin pentru un tip de cazan (PIF);
- service/reparatii cel putin pentru un tip de cazan;
b.2) cazul în care detinatorii/utilizatorii care la data aparitiei prezentei proceduri au încheiat un contract de service cu un agent economic, autorizat de catre ISCIR pentru service, care nu are autorizatia ISCIR pentru a efectua verificarea tehnica periodica VTP/AF - acestia sau agentul economic se vor adresa unui alt agent economic autorizat de ISCIR pentru efectuarea verificarii tehnice periodice VTP/AF în vederea obtinerii autorizarii de functionare.
Agentul economic autorizat pentru verificarea tehnica periodica (VTP) va efectua toate verificarile prevazute de Prescriptia tehnica ISCIR PT A1-2002, indiferent de provenienta echipamentului.
Avizarea rapoartelor de verificare se va face de ISCIR. În cazul avizarii facute de ISCIR, avizarea rapoartelor de verificare se va face dupa cum decide ISCIR, cu sau fara participarea sa la verificari, încercari si probe. Avizarea rapoartelor de verificare precizate la pct. 6.6.1 lit. a) si b) din Prescriptia tehnica ISCIR PT A1-2002 reprezinta autorizarea de functionare a cazanelor respective, care au fost supuse verificarilor.
Cazanele se înregistreaza în evidentele ISCIR.

P III G

3.4. Pentru cazanele de apa calda sau abur de joasa presiune cu functionare pe combustibil gazos cu puteri mai mari de 300 kW, în vederea obtinerii autorizatiei de functionare, proprietarul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul centralei termice, inclusiv schema termomecanica si conditii referitoare la personalul de exploatare, avizat de un instalator autorizat de MLPTL (MLPAT) sau de catre un agent economic autorizat de catre ISCIR în acest sens;
b) sa organizeze activitatea în centrala termica în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor mentionat în proiectul de instalare si sa prezinte autorizatiile personalului de exploatare (fochisti), daca este cazul;
c) sa supuna instalatia verificarilor tehnice (revizia interioara, dupa caz, încercarea de presiune hidraulica la rece, încercarea la cald etc.);
d) sa detina documentatia de însotire a cazanului sau cea întocmita de un agent economic autorizat de ISCIR pentru efectuarea de investigatii tehnice, acolo unde ea nu exista;
e) sa respecte conditiile de instalare a cazanului în ceea ce priveste proiectul de instalare, precum si verificarea echiparii cazanului cu aparatura de masurare, de control de automatizare si cu dispozitivele de securitate;
f) sa respecte restul conditiilor din Prescriptia tehnica ISCIR PT C9-2003.
Autorizarea de functionare va fi efectuata de catre ISCIR.
Cazanele se înregistreaza în evidentele ISCIR.

P I L/S

3.5. Pentru cazanele de apa calda sau abur de joasa presiune, cu puteri mai mici de 70 kW, cu functionare pe combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), în vederea obtinerii autorizatiei de functionare, detinatorul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul de instalare verificat de catre un verificator autorizat MLPTL (MLPAT) sau de un agent economic autorizat de ISCIR în acest sens;
b) sa detina documentatia de însotire a cazanului, întocmita de catre producatorul cazanului sau de o societate comerciala autorizata de ISCIR pentru efectuarea de investigatii tehnice, acolo unde ea nu exista;
c) sa organizeze activitatea în centrala termica în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor mentionat în proiectul de instalare si sa prezinte autorizatiile personalului de exploatare (fochisti), daca este cazul;
d) sa supuna instalatia verificarilor tehnice (revizia interioara, dupa caz, încercarea de presiune hidraulica la rece, încercarea la cald etc.);
e) sa detina un contract de service cu un agent economic autorizat de ISCIR pentru punere în functiune (PIF) si service.
Autorizarea de functionare se face de catre agentii economici autorizati de catre ISCIR pentru punerea în functiune (PIF) si service.

P II L/S

3.6. Pentru cazanele de apa calda sau abur de joasa presiune cu functionare pe combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), cu puteri cuprinse între 70 kW si 300 kW, în vederea obtinerii autorizatiei de functionare, detinatorul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul de instalare verificat de catre un verificator autorizat MLPTL (MLPAT) sau de un agent economic autorizat de ISCIR în acest sens;
b) sa detina documentatia de însotire a cazanului, întocmita de catre producatorul cazanului sau de o societate comerciala autorizata de ISCIR pentru efectuarea de investigatii tehnice, acolo unde ea nu exista;
c) sa organizeze activitatea în centrala termica în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor mentionat în proiectul de instalare si sa prezinte autorizatiile personalului de exploatare (fochisti), daca este cazul;
d) sa supuna instalatia verificarilor tehnice (revizia interioara, dupa caz, încercarea de presiune hidraulica la rece, încercarea la cald etc.);
e) sa detina un contract de service cu un agent economic autorizat de ISCIR pentru punerea în functiune (PIF) si service.
Autorizarea de functionare se face de catre agentii economici autorizati de catre ISCIR pentru punerea în functiune (PIF) si service. Raportul de verificari si încercari întocmit se vizeaza ISCIR.
Cazanele se înregistreaza în evidentele ISCIR.
La punerea în functiune ISCIR poate solicita participarea la unele verificari efectuate în vederea autorizarii.

P III L/S

3.7. Pentru cazanele de apa calda sau abur de joasa presiune cu functionare pe combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), cu puteri mai mari de 300 kW, în vederea obtinerii autorizatiei de functionare, detinatorul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul de instalare verificat de catre un verificator autorizat MLPTL (MLPAT) sau de un agent economic autorizat de ISCIR în acest sens;
b) sa detina documentatia de însotire a cazanului, întocmita de catre producatorul cazanului sau de o societate comerciala autorizata de ISCIR pentru efectuarea de investigatii tehnice, acolo unde ea nu exista;
c) sa organizeze activitatea în centrala termica în conformitate cu nivelul de supraveghere a cazanelor mentionat în proiectul de instalare si sa prezinte autorizatiile personalului de exploatare (fochisti), daca este cazul;
d) sa supuna instalatia verificarilor tehnice (revizia interioara, dupa caz, încercarea de presiune hidraulica la rece, încercarea la cald etc.);
e) sa detina un contract de service cu un agent economic autorizat de ISCIR pentru punerea în functiune (PIF) si service.
Autorizarea de functionare se face de catre ISCIR.
Cazanele se înregistreaza în evidentele ISCIR.

CAPITOLUL 4
Termenul de aplicare

Toti detinatorii si utilizatorii de cazane de apa calda si abur de joasa presiune, identificati la cap. 1, sunt obligati sa duca la îndeplinire prezenta procedura pâna la data de 1 septembrie 2004.

CAPITOLUL 5
Dispozitii finale

5.1. ISCIR, prin personalul tehnic de specialitate, va supraveghea modul de ducere la îndeplinire a prezentei proceduri si aplicarea prescriptiilor tehnice în domeniul identificat la cap. 2.
5.2. Dupa scurgerea termenului identificat la cap. 4, inspectiile teritoriale ISCIR vor întocmi un raport asupra modului în care au fost îndeplinite prezentele reglementari si îl vor înainta spre analiza organului ierarhic superior.
5.3. Detinatorii si utilizatorii identificati la cap. 1, care nu vor respecta prezenta procedura si termenul de ducere la îndeplinire a acesteia, vor fi sanctionati de catre organele abilitate, conform dispozitiilor legale.
5.4. Prezenta procedura nu exonereaza de raspundere detinatorii si utilizatorii cazanelor identificate la cap. 1 în cazul producerii de accidente si avarii.
5.5. Prezenta procedura intra în vigoare prin ordin al ministrului economiei si comertului, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Data adoptãrii în Senat: Data adoptãrii în Camera Deputaþilor:

Data promulgãrii: 01/27/2004